DEPOLAMA SİSTEMİ NASIL OLMALIDIR?
Depolama Sistemi şirketlerin bir çoğunda amaçlar doğrultusunda farklı sistemleri ortaya koymuştur. Bunlardan ilki çalışan insan sayısını azaltmak, ikincisi depo alanından yer kazanmak, son olarak da FİFO veya FİLO çalışan yerlerde efektif olmaktır.
Öyle bir depolama sistemi yapılabilir ki burada ki işgücü sayısı %98 azaltılabilir. 100 kişinin çalıştığı bir alan 2 kişiye düşürülebilir. Ancak burada yapılacak yatırım miktarı ile elde edilecek verimlilik işverene pozitif getiri sağlaması gerekmektedir. Örneğin çoğu firmaya otomatik depo sistemi yaptırmak çok çekici gelir. Ancak böyle bir deponun minumum yatırım tutarı 4 milyon eura dan başlıyor. Bunu duyan işyerleri ise tercihlerini değiştiriyorlar.
Depolama Sistemlerinde depo dizayn kriterleri de önem teşkil etmektedir. Depolama sistemlerinin manuel yada otomatik olması, kullanılacak istifleme araçlarının tercihi (forklift, reachtruck, turrettruck, stackercrane) gibi.
Forkliftler kaldırma seviyesi max 6,5m olan ve manevra alanı için 4m.lik bir mesafenin bulunması gerektiği araçlardır.
Reachtruck da aynı tarz bir araçtır. Kaldırma seviyesi 9,5m olup manevra alanı için 2,80m.lik koridorlara ihtiyaç vardır. Önünde bulunan BOM denilen kısım 1m ileri ve geri hareket edebilir.
Turrettrucklar ise sağa ve sola dönüş hareketi yapamazlaar. Sadece baş kısmını 90 derece sağ ve sola döndürebilir. Manevra alanı kaldırdığı yüksekliğe bağlı olarak 180cm.ye kadar düşebilir.Kaldırma seviyesi max. 14,50m.dir.
Stackercrane ise en yüksek istifleme aracı olup 45m ye kadar çıkanları mevcuttur. 1,60m.lik bir koridorda çalışabilir. Ray üzerinde hareket eder.
Depolama Sistemlerinde binanın fiziki şartları da önemlidir. Kolonların ve kirişlerin yükseklikleri, kolonların yerleşim yerleri, depolama sistemlerinin dizaynları için bilinmesi gerekli şartlardandır. Bunların yanı sıra depolama sisteminin oluşturulabilmesi için bir akım şemasına ihtiyaç vardır. Bu şemada depoya girecek malların nereden geleceği nereye gideceği ve miktarları yazıılır. Akım şeması sayesinde konveyör yerleşimi belirlenir. Akım şemasının doğru yapılmaması sistemin verimli çalışmamasına neden olur.
Tüm bunlar dikkate alınarak oluşturulan depolama sistemleri ile kullanılabilir ve verimliliği artırılmış depo alanları elde edebilirsiniz.